First distillery in France created
Barthélémy Rocher dreamt up concoctions based on macerated fruit and plants, to which he would add sugar and, thanks to his ideas, the first distillery in France saw the light of day in 1705 in La Côte-Saint-André.
In 1705, honours were given to his liqueurs for the first time when the Dauphin de France visited Grenoble.
NEYRET AND ARNAUD
DISTILLERIES MERGE
Down through the years, across the generations, the company’s reputation grew throughout the region and a great many orders were placed, in particular by Grenoble dignitaries, who wished to celebrate events like the weddings of the Dauphins de France, the King’s visits, etc.
A few years later, and almost at the same moment, the Neyret and Arnaud distilleries (the latter was established in Bourgoin-Jallieu) were founded and went on to merge together in 1830 to create the Neyret-Arnaud distillery. Later on, this distillery took over the Chavin distillery (also founded in Bourgoin), which led to the creation of the Neyret-Chavin distillery in Ruy, which later merged with the Cherry Rocher distillery, located in La Côte-Saint-André.
Création de la première distillerie de france
Barthélémy Rocher imagina des préparations à base de fruits et de plantes macérées auxquelles il ajouta du sucre, et ce fut ainsi grâce à lui qu’en 1705 naquit la première distillerie de France à la Côte-Saint-André.
En 1705, ses liqueurs reçoivent leur première distinction à l’occasion du passage à Grenoble du Dauphin de France.
FUSION DES DISTILLERIES
NEYRET ET ARNAUD
Au fur et à mesure que de nombreuses générations se succédèrent la réputation de l’entreprise grandit dans la région et de nombreuses commandes furent passées notamment par des notables de Grenoble afin de célébrer des événements tels que des mariages des Dauphins, les passages du roi.
Quelques années plus tard émergèrent quasi simultanément les distilleries Neyret et Arnaud (à Bourgoin-Jallieu pour la dernière) qui fusionnèrent vers 1830 pour donner la distillerie Neyret-Arnaud. Celle-ci engloba ensuite la distillerie Chavin (aussi originaire de Bourgoin) et donna naissance à la distillerie Neyret-Chavin à Ruy qui fusionna ensuite avec la distillerie Cherry Rocher de la Côte-Saint-André.
Arquebuse de l'Hermitage created
In 1857, in the Hermitage Monastery, in La Valla en Gier, Brother Emmanuel, who was the herbalist of the Marist Brothers, created a product based on thirty-odd plants, which he macerated and then distilled to create Arquebuse de l’Hermitage, a beverage with multiple benefits…
Création de l'Arquebuse de l'Hermitage
Au monastère de l’Hermitage, le frère Emmanuel qui était herboriste de la communauté des frères maristes créa en 1857 un produit à base d’une trentaine de plantes qu’il macérait et distillait afin d’obtenir l’Arquebuse de l’Hermitage, boisson aux multiples vertus…
Poster from 1905
Poster from 1908
Poster from 1922
Poster from 1952
Poster from 1954
Affiche de 1905
Affiche de 1908
Affiche de 1922
Affiche de 1952
Neyret and Chavin distilleries in Ruy merge
Affiche de 1954
FUSION DES DISTILLERIES NEYRET ET CHAVIN à RUY
Cherry Rocher merged with Neyret/Chavin then with the Distillerie de l’Hermitage
The Distillerie de l’Hermitage became part of the Cherry Rocher Neyret-Chavin Group in the 1980s, however some of its products, such as its eau de noix, its crème, its genepi and its arquebuse de l’Hermitage are still sold, today, under the “L’Hermitage” brand.
FUSION DE CHERRY ROCHER AVEC NEYRET/CHAVIN PUIS AVEC LA DISTILLERIE DE l’HERMITAGE
La distillerie de l’Hermitage gagnera le groupe Cherry Rocher Neyret-Chavin dans les années 1980, cependant ses produits comme l’eau de noix, la crème, le génépi, l’arquebuse de l’Hermitage sont encore vendus sous la marque « L’Hermitage »
Facilities in Ruy opened
The company opened a second site in Ruy, which centralizes product completion steps as well as R&D and company management.
OUVERTURE DU SITE DE RUY
L’entreprise a ouvert un second site à Ruy qui rassemble les étapes de finalisation des produits ainsi que la R&D et la direction.
New markets
In 2006, Cherry Rocher branched out into new markets and made two-thirds of its turnover in private label products and in industrial products in the form of aromas and alcoholates.
De nouveaux marchés
Cherry-Rocher a développé de nouveaux marchés et réalisait en 2006 les deux tiers de son chiffre d’affaires en produits pour les marques de distributeur et en produits industriels sous forme d’arômes et d’alcoolats.
Cherry-Rocher se développe
L’entreprise se développe tant en France, avec le renouvellement de ses gammes de produits grâce à ses fortes capacités d’innovation, qu’à l’export qui représente environ 27% du Chiffre d’affaires.
Cherry Rocher expands
The company pursues its development in France by building on its great capacity for innovation and continuing to renew its product ranges, and in its export activity, which represents around 27% of its turnover.
Launching of Organic Range
Since 2018, Cherry Rocher is certified Ecocert to create a complete range of organic aperitifs and after-dinner liqueurs with more that 12 products.
Lancement de la gamme Bio
A partir de 2018, Cherry Rocher développe une gamme bio complète de l’apéritif au digestif comptant plus de 12 références.